Κλάδεμα των ελαιοδέντρων

Το κλάδεμα της ελιάς έχει πολύ μεγάλη σημασία αλλά και πολλές ιδιαιτερότητες, στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω μέσα από την εμπειρία και τα σεμινάρια που έχω ακολουθήσει στην ΓΕΩΡΓΙΚΉ ΣΧΟΛΉ ΜΕΣΣΑΡΆΣ. Αρχίζουμε όλοι μας ως επαγγελματίες δίχως να έχουμε ιδέα περί του θέματος, έτσι θα συναντήσουμε πολλές διαφορετικές πρακτικές και τρόπους.δεν ακολουθούμε την βιβλιογραφία και είναι λάθος θεωρώ αλλά όταν αγαπάς την γη σου τότε με μόρφωση και κόπο. κάθε ημέρα βλέπω όμορφα λιόφυτα και μερακλήδες παραγωγούς συνδυάζοντας την βιβλιογραφία με την εμπειρία θεωρώ παίρνω το βέλτιστο.

Κατά την άποψη μου όταν το δέντρο παράγει με μια κόμη δέντρου που δημιουργεί ανισότητες άνω από το έδαφος και στο ριζικό σύστημα τότε είναι κατάλληλο. εάν επιλέξουμε μερική κοπεί κλώνων για μια τριετία τότε τον τέταρτο έτος είναι ανάγκη να ανανεώσουμε το δέντρο. Εάν σε κάθε παραγωγική χρονιά μετά την συλλογή αφαιρέσουμε πολλή όγκο τότε το ελαιόδεντρο θα καθυστερήσει να επανέλθει παραγωγικά κτλ κτλ. προσωπικά χωρίς να γίνω ειδικός προσπαθώ κάθε χρόνο να έχω παραγωγή κατά το 60 % άρα να παίρνω τα μέγιστα σε παραγωγή. με μέτριο κλάδεμα και στην τέταρτη χρονιά ανανέωση σταδιακά επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η πρόταση μου για όλους εσάς αντί να βλέπετε βίντεο στο διαδίκτυο κάντε μια βόλτα σήμερα που η ημέρα είναι ηλιόλουστη στον κάμπο και πάρετε παραδείγματα και σωστές πρακτικές. Στην πρώτη ευκαιρία να πάτε να ακολουθήσετε τουλάχιστον ένα σεμινάριο για το ορθό κλάδεμα της ελιάς. Η μάθηση γίνεται οδηγός και το μεράκι του παραγωγού βγάζει τον χρυσό της χώρας μας με την συμβουλή των γεωτεχνικών συνεργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here