Φωτισμός και η μετρήσεις φωτισμού σε ένα θερμοκήπιο

Το κατάλληλο διαπερατό φως για την θερμοκηπιακή εγκατάσταση σας, είναι απαραίτητο για ομοιόμορφη ανάπτυξη, υγιή φυτά και να πάρετε τη μέγιστη απόδοση παραγωγής.

Όταν ερευνάτε για το φωτισμό και την αποτελεσματικότητα του φωτισμού του φυτού, πιθανότατα έχετε συναντήσει PPF, PPFD, PPE, PAR και Lumens.

Παρακάτω είναι μια λίστα και επεξήγηση των πιο κοινών όρων που χρησιμοποιούνται:

Τα φυτά και οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το φως με τον ίδιο τρόπο. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το πράσινο φως ως φωτεινότερο ενώ τα φυτά χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον μπλε και κόκκινο φως. 

Ο φωτισμός  είναι μια μονάδα φωτεινής ροής  που σχετίζεται με τη φωτεινότητα του φωτός που είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι. Η φωτεινή ροή υπολογίζεται με τη στάθμιση (πολλαπλασιασμό) της φασματικής κατανομής της ποσότητας του ορατού φωτός με τιμές που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη ευαισθησία οφθαλμών σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Για το λόγο αυτό, μια φωτεινή πηγή με υψηλή τιμή αυλού μπορεί να μην είναι πάντα κατάλληλη για την καλλιέργεια φυτών. Οι φωτοστέφανοι σχετίζονται με το lux  σε ότι ένα lux είναι ένα lumen ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η PAR  (Φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία) είναι μια περιοχή του φωτεινού φάσματος (400 έως 700 nm) που χρησιμοποιούν τα φυτά για τη διαδικασία φωτοσύνθεσης. Το PAR δεν είναι μέτρηση, αλλά ορίζει το φάσμα του φωτός που απαιτείται για τη επίτευξη της φωτοσύνθεσης.

Το PPF  (Photosynthetic Photon Flux) είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητας φωτός μέσα στο PAR που μια φωτεινή πηγή εκπέμπει κάθε δευτερόλεπτο. Η μονάδα που χρησιμοποιείται για την έκφραση PPF είναι μικρογραμμομόρια φωτονίων ανά δευτερόλεπτο (μmol / s).

Το PPF είναι μια σημαντική μέτρηση για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας ενός φιλμ κάλυψης θερμοκηπίου και την αύξηση της διαπερατότητας σε φωτόνια του PAR. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ουσιαστικό να σημειωθεί ότι η PPF δεν σας λέει πόσο από το μετρημένο φως φτάνει στην κορυφή του φυτού. Οι μετρήσεις PPF που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φωτεινών πηγών θα πρέπει να γίνονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια φωτισμού χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό, όπως αισθητήρες φωτός συνδεδεμένους με σφαιρίδια ή γωνιόμετρα.

Το PPFD  (Photynthetic Photon Flux Density) μετράει την ποσότητα φωτός μέσα στο PAR που πέφτει στην επιφάνεια κάθε δευτερόλεπτο. Η μονάδα που χρησιμοποιείται για την έκφραση PPFD είναι μικρογραμμομόρια φωτονίων ανά τετραγωνικό μέτρο ανά δευτερόλεπτο (μmol / m 2 / s). Αυτή η μέτρηση γίνεται χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο όργανο που ονομάζεται PAR Light Meter ή ένα σωστά βαθμονομημένο φασματόμετρο, το οποίο συλλαμβάνει και μετρά τα φωτόνια που εκπέμπονται από μια πηγή φωτός.

Το ΡΡΕ (Photosynthetic Photon Efficacy) είναι η έξοδος φωτονίων PAR μιας πηγής φωτός (μετρούμενη σε μικρογραμμάρια ανά δευτερόλεπτο ή μmol / s) διαιρούμενη με την ισχύ εισόδου (Watt) για την παραγωγή αυτού του φωτός.

Δεν περιλαμβάνει τα φωτόνια εκτός της περιοχής PAR. Τα μήκη κύματος έξω από την σειρά PAR, όπως το μαύρο κόκκινο (FR), έχουν αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη και κατευθύνουν τις μορφολογικές απαντήσεις των φυτών . 

Το Far-κόκκινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει το μήκος του στελέχους και το μέγεθος του φύλλου σε διάφορα είδη φυτών. Αυτό ήταν ορατό στα φυτά που καλλιεργούνται με πολύ κόκκινο χρώμα. Τα φυτά είχαν ένα μήκος ανάπτυξης 55% μεγαλύτερο από το υψηλό μπλε με αύξηση των μεγαλύτερων φύλλων. Από την άλλη πλευρά, αν ο στόχος για τον καλλιεργητή είναι να καθυστερήσει τη συγκομιδή ή να παράγει ένα μικρότερο φυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα βαρέος μπλε φάσμα για να κρατήσει ένα φυτό πιο συμπαγές. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν υπό το υψηλό μπλε φάσμα είχαν ως αποτέλεσμα πιο συμπαγή ανάπτυξη και πιο σκούρο χρώμα των φύλλων.

Γεύση

Ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η μορφολογία αλλά και η γεύση.

Συμπέρασμα

Η αποτελεσματικότητα του φωτός που περιέχει FR είναι χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα των φωτεινών πηγών που εκπέμπουν μόνο το μπλε και το κόκκινο φως όταν μετριέται ως φωτόνια PAR ανά κατανάλωση ενέργειας από το τοίχωμα, ακόμη και αν μπορεί να δώσει καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή φυτικής βιομάζας και υγιή ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το φως ακολουθεί μερικούς απλούς γεωμετρικούς κανόνες. Το PPFD μειώνεται με την απόσταση ενώ το αποτύπωμα αυξάνεται, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος της φωτιζόμενης περιοχής (ελαφρύ αποτύπωμα) και η ομοιόμορφη κατανομή του φωτός πάνω από αυτήν την περιοχή.

Η μέτρηση δεν είναι ορθό να γίνεται μόνο σε ένα σημείο μπορεί να παράγει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πραγματική παραγωγή. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να μετρηθεί η ένταση του φωτός σε πολλά σημεία του θερμοκηπίου.

Δεδομένου ότι αξιολογείτε την αύξηση της διαπερατότητας και του φωτεινού φάσματος στα φυτά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι κατασκευαστές με τους οποίους εργάζεστε είναι γνώστες του φυτοκομικού φωτισμού και μπορούν να σας παρέχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την απόδοση φωτός,την φωτοσυνθετική ικανότητα, την αποτελεσματικότητα, τη φασματική ποιότητα και την ομοιομορφία διάχυσης που είναι σχετικά με τα φυτά. Μπορείτε να βρείτε παραπάνω πληροφορίες να αναφέρονται στα δελτία προδιαγραφών του προϊόντος.

Το ανθρώπινο μάτι να θυμάστε δεν αντιλαμβάνεται ότι και ένα φυτό ή ένα έντομο άρα όταν ακούτε διαπερατότητα φωτός, να ρωτάτε σχετικά με την φωτοσυνθετική ικανότητα. Είναι η βασική παράμετρος που καθορίζει την αύξηση της παραγωγής και την καλλιέργεια υγειών φυτών.

Η κατάλληλη επιλογή μπορεί να γίνει μόνο με μετρήσεις, πραγματικά δεδομένα και της τεχνικές προδιαγραφές. Σημαντικές βελτιώσεις και καινοτόμες παραγωγές μπορούν να επιτευχθούν με την κατάλληλη επιλογή φασμάτων που είναι διαπερατά και μη.

Άρα δημιουργούμε κατά αυτό τον τρόπο μορφολογικά, νέα είδη φυτών με μεγαλύτερες παραγωγές, με έμφαση στην γεύση αλλά και προλαμβάνουμε πολλές αρρώστιες δίχως να υφίσταται χρήση χημικών.

Ζαχαρίας Τσαχάκης

Πηγή πληροφοριών

www.hortidaily.com

www.heliospectra.com


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here