Διαχείριση υδάτων

Η Κρήτη έχει λύση να καλύψει της ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης με ενιαία διαχείριση των υδάτων.

Γράφει ο Ζαχαρίας Τσαχάκης

Εν έτη 2019 η αγροτική παραγωγή της Κρήτης κινδυνεύει από την την λανθασμένη διαχείριση φορέων και ιδιωτών. Εδώ και πολλά χρόνια το λάθος έχει γίνει στην διαίρεση του νησιού ανά περιοχή αφού ποτέ δεν έγινε ολοκληρωμένη συνολική μελέτη για τα ύδατα του νησιού, στις βροχοπτώσεις και τις συνολικές ανάγκες. Η Κρήτη θα έχει νερό να καλύψει της ανάγκες της όταν από τον βορρά έως τον νότο γίνει ολοκληρωμένο δίκτυο αλληλοκάλυψης αναγκών με μικρά φράγματα ανά περιοχή.

Περιμετρικά στα βουνά τα νερά τρέχουν στην θάλασσα όπως. Στα περισσότερα θερμοκήπια δεν υπάρχουν δεξαμενές για την συλλογή των υδάτων από την βροχή.

Η Ανατολική Κρήτη που έχει ανάγκες (π.χ η Ιεράπετρα) καθημερινά από 20 χιλιάδες κυβικά κατά μ.ο.  με το μέγιστο τον Απρίλιο- Μάιο στα 40 χιλιάδες κυβικά.  Από το Στόμιο έως την Βιάννο, οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερες κατά πολύ, ενώ τρέχουν στους δρόμους και στην θάλασσα τα ρυάκια. Όταν κατά μήκος των βουνών γίνει συλλογή των υδάτων από την μία άκρη του νησιού στην άλλη τότε το νησί θα τριπλασιάσει την παραγωγή αλλά και θα ελαχιστοποιήσει τα κοστολόγια των αγροτών. Η λανθασμένη επιλογή των μεγάλων φραγμάτων δεν δίνει λύση αφού οι απορροές στους μικρούς χείμαρρους καταλήγουν στην θάλασσα.

Η Δυτική Κρήτη έχει περισσότερες βροχοπτώσεις. Η νότια πλευρά δεν έχει την απαιτούμενη ποσότητα αφού τα ύδατα του βορρά χάνονται. Ψάχνουμε δυστυχώς ακόμα και σήμερα να ανακαλύψουμε τον τροχό όταν η Κύπρος ή το Ισραήλ έχουν δώσει της απαντήσεις. Λύσεις υπάρχουν όταν υπάρχει συνολική μελέτη και διαχείριση για όλο το νησί. Τα μικρά φράγματα συνάμα δεν έχουν μεγάλο κόστος, ενώ η ένωση του νησιού θα αυξήσει την παραγωγή σε άγονες  έως σήμερα περιοχές.

Στις νέες κατασκευές θερμοκηπίων, οι ιδιώτες, να υποχρεωθούν να κατασκευάσουν συλλέκτες για τα βρόχινα νερά. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί από τα επιδοτούμενα προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η αφαλάτωση μπορεί να είναι μία λύση όταν δεν υπάρχει κάλυψη των αναγκών από τις υπάρχουσες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις πράσινες μορφέςς ενέργειας.

Δεν είμαστε σε θέση να αρνηθούμε καμία λύση, αλλά μας επιβάλει πλέον η κατάσταση να δώσουμε λύσεις αφού πλέον το τέλος της Κρητικής παραγωγής είναι κοντά. Δεν μας αρμόζει να κλαίμε και να δείχνουμε τους άλλους πως φταίνε για όλα. Όραμα και λύσεις θέλουμε άμεσα για την βιωσιμότητα της Κρήτης, η γεωργία και ο τουρισμός είναι οι δύο μεγάλες βιομηχανίες του νησιού μας. Δίχως νερό δεν έχουμε αύριο ούτε εμείς μα και τα παιδιά μας. Εάν δε σεβαστούμε το περιβάλλον και λύσουμε τα προβλήματα συνολικά, θα ζούμε στο έλεος του κάθε τυχοδιώκτη πολιτικού που τον ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα του.

Σήμερα που οι βροχοπτώσεις μας έσωσαν από την λειψυδρία καλό είναι να παρθούν μέτρα με χαμηλού κόστους επεμβάσεις πριν να είναι αργά. Εν έτη 2019 είναι τραγικό να ψάχνουμε φαραωνικά έργα από το κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here